SACD Haber Bülteni

Temmuz 2022

BMGK’nin onayı olmasa da İdlib’e sınır ötesi insani yardım ulaştırılması yasaldır

Suriye Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği (SACD) ve aşağıda imzaları bulunan Suriyeli sivil toplum kuruluşları, Rusya’nın BMGK’de uyguladığı şantaj nedeniyle taviz verilmesi halinde sınır ötesi insani yardımın tamamen kesilmesi ve üç milyondan fazla Suriyelinin insani yardım bakımından vahim bir durum içinde bırakılma riskinin doğuracağı feci sonuçlara karşı uyarıda bulunmak adına bir araya gelmiştir. 

Ali Zafer Sağıroğlu: Suriyelilerin geri dönmemelerinin sebebi sadece Esed değil, Suriyedeki rejimdir

2022 10-11 Şubat'ta Suriye Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği (SACD) ve SOLARIS tarafından düzenlenen sempozyum, önemli sayıda Türk, Suriyeli ve uluslararası politika yapıcı, diplomat, akademisyen, gazeteci ve aktivistleri bir araya getirdi. Yerinden edilmiş Suriyelilerin içinde bulunduğu duruma ilişkin ortak bir anlayış oluşturmayı amaçlayan ciddi ve açık bir tartışmanın önemli bir başlangıç noktası oldu. Bugün Türkiye’de ve her yerde kendilerini buluyorlar. 

Ali Zafer Sağıroğlu’nun bütün konuşmasını dinlemek için burada tıklayın

Rejimin affı yine başka bir oyun, Suriyeli tutukluların acilen ve kapsamlı bir şekilde serbest bırakılması gerek

Suriye rejimi, on yılı aşkın bir süredir medya aracını kamuoyunu manipüle etmek, suçlarını ve uygulamalarını örtmek için kullanıyor. Bu af yasasının çıkarılmasının zamanlaması ve koşulları, bunun siyasi amaçlı olduğunu açıkça göstermektedir. 

"Bu af yasasının çıkarılmasının zamanlaması ve koşulları, bunun siyasi amaçlı olduğunu açıkça göstermektedir. #Suriye rejimi, normalleşme sürecini teşvik eden koşulların oluşturulmasına yardımcı olacak adımlar attığı izlenimini vermek istiyor," SACD üyesi Mohammad Al Jouja yazdı.

Doğu Guta’daki Suikastlar: “Rejimin sahte vaatleri ve uzlaşma anlaşmaları yüzünden oğullarımı kaybettim. Keşke kaçsaydık.”

Şam’dan sadece birkaç kilometre mesafede bulunan Doğu Guta’yı hiç terk etmeyen az sayıda Suriyeli, Rusya’nın aracılık ettiği uzlaşma anlaşmalarının bölgeye barış ve istikrar getireceğine inanmayı tercih ederek kendilerini, son derece kötü yaşam koşulları altında bulunan Suriyelileri istismar eden ve ölümlerine neden olan acımasız bir güvenlik kıskacı altında yaşarken buldular. Onlar, rejim tarafından kontrol edilen bölgelerin ne denli “güvenli” alanlar olduğunun adeta yaşayan birer tanıkları.

Yaşadıkları gerçekliği tam anlamıyla resmetmek için, yerinden edilme anlaşmasının 2018’de imzalanmasının ardından memleketi Hamuriye’de kalmaya karar veren Suriyeli Umm Khaled ile konuştuk.

Suriye’ye gönüllü, güvenli ve onurlu bir dönüşün mümkün olabilmesi için önce nelerin sağlanması gerekiyor?

Bazı politika yapıcıların ve uluslararası arabulucuların hızlı bir çözüm bulunması için umutsuz arayışlarına veya Suriye rejimi ve onun Rus ve İranlı hamilerine ödün verme fikrine kapılmalarına rağmen, çatışmaları sona erdirmenin, tüm bölgede istikrarı yeniden sağlamanın ve çatışmanın etkilerinin komşu ülkelere ve Avrupa’ya yayılmasını engellemenin yegane yolu Suriyelilerin isteklerini karşılayan kapsamlı ve sürdürülebilir bir siyasi çözüm bulmaktır. 

Devamını okumak için burada tıklayın

BİZİ TAKİP EDİN


2019 – 2022 © Bütün Hakları Saklıdır, Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği (SACD)
Tercihlerinizi güncelleyebilir veya bu listeden aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.