SACD Haber Bülteni

Ocak 2022

2021'de SACD: Yerinden Edilmiş Suriyelilerin Hakları İçin Güçlü Mücadele

2021’de SACD’ın önemli karar alma görüşmelerinde yerinden edilmiş Suriyelilerin sesi olma görevini tamamen üstlendiği ve politika yapıcılarını, yerinden edilmiş Suriyelileri etkileyen politikaları tartışırken onların konumları ve hakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak bu görevini yerine getirdiği görüldü.

Birkaç önemli meselede mücadele etmeye devam ettik. Bunlardan bazıları; devam eden yerinden edilmeyi belgelemek ve raporlamak, erken geri dönüşle mücadele etmek, güvenli ve onurlu bir geri dönüşün ve Suriye’de kalıcı bir barış umudunun temel ön koşulu olarak güvenli ortam kavramını oluşturmak ve sistematik bir yerinden etme, baskı ve demografik değişim politikasını sürdüren bir rejimin normalleştirilmesini önlemektir. Tamaını okuyun.

2021'de SACD: Yerinden Edilmiş Suriyelilerin Hakları İçin Güçlü Mücadele

Suriye rejiminin afları, yerinden edilmiş Suriyeliler için tehlikeli sonuçları olan göz boyama uygulamalarından ibarettir

SACD, Suriye rejiminin “askeri sığınmacılar” için çıkardığı son af kararını, yerinden edilmiş Suriyelileri, özellikle de genç erkekleri güvenli olmayan ve zorla kaybetme, keyfi tutuklama, işkence ve ölümle karşı karşıya kalacakları Suriye’ye dönmeleri için düzenlenmiş tehlikeli bir girişim olarak değerlendiriyor.

On binlerce tutukluyu geçerli bir sebep olmaksızın hapsetmeye devam eden, acımasızca kendi halkını öldüren, işkence yapan, hapse atan, aç bırakan ve yerinden eden rejimin af çıkarmaya hiçbir meşru yetkisi yoktur ve af dilemesi gerekenler rejim mensuplarının kendileridir.

Geniş çapta reddedilen ‘uzlaşma’ Deyrizor’da seçenekleri azaltıyor

Rusya tarafından Suriye’nin başkenti Şam’da 2020’de düzenlenen mülteci dönüşü konulu konferansın başlamasından kısa bir süre sonra, Suriye rejimi yerinden edilenlere topraklarına dönmeleri konusunda baskı yapmaya başladı. Bunu baskının en göze çarpan şekli de “sahipsiz” oldukları iddiasıyla onların mal ve varlıklarına el koymaktı. Esad rejiminin Suriye'nin her yerinde zorla yerinden edilme ve demografik değişime aktif olarak nasıl katıldığı burada anlatıyoruz. 

Planlı yerinden etmenin bir başka örneği: Hama Gayri resmi yerleşimlerin yıkılması

Hama halkı on yıllardır Esad rejiminin hedefindeydi. Toprağın kamulaştırılması ve yerinden edilme toplu cezalandırma araçları olarak kullanılmıştır. Kurbanları herhangi bir adalet elde etmenin hiçbir yolunu görmezler; çoğu sadece hayatta kalmak için mücadele ediyor. Esad rejiminin kayıt dışı konutların yıkımını zorla ve planlı bir yerinden etme yöntemi olarak nasıl kullandığı hakkında burdan okuyabilirsiniz. 

Esad rejiminin iddia ettiği gibi Şam gerçekten güvenli mi?

“Bizi en çok endişelendiren şey zorunlu askerlik. Bu benim için ve herhangi bir genç erkek için korkutucu bir mesele. Kimlik kontrolü yapılan bir rejim kontrol noktası gördüğümüzde büyük bir korku yaşıyoruz.” 

Birçok insanın Suriye’de savaşın bitebileceği ve mültecilerin ülkelerine geri dönmeleri gerektiğini düşünmesine dayanarak, Suriye’de insanların güvensiz hissetmesine sebep olacak çok sayıda güvenlik, ekonomik ve sosyal tehdidin olduğunu göstermek istiyoruz. Şam Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan A.M. adlı gençle de gençlerin durumu ve geleceğe bakışları hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. 

BİZİ TAKİP EDİN


2019 – 2022 © Bütün Hakları Saklıdır, Vatandaşlık Onuru ve Hakları Derneği (SACD)
Tercihlerinizi güncelleyebilir veya bu listeden aboneliğinizi iptal edebilirsiniz.